FOLLOW US ON

Dan Mladosti

Dan Mladosti u čast 60. rođendanu

5
(1)

Dan Mladosti. Jedan nezaboravan rođedan koji nas je sve odveo u šetnju kroz JUGOSLAVIJU
Mi koji nismo bili deo te omladine mogli smo samo da gledamo ljude kako se vraćaju u neki emotivni period u kojem su odrastali, prepun emocija i raznih prica. Sve je tu, mladi pioniri, igra u čast slavljenika, štafeta, marame i beretke!

25.maj / Dan mladosti

Bio praznik u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (SFRJ), koji se obeležavao 25. maja, proslavljao se od 1945. do 1988. godine. Ovaj praznik je bio povezan sa rođendanom doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita (1892–1980) i prvih godina se obeležavao samo kao njegov rođendan, a 1957. godine je na njegovu inicijativu postao Dan mladosti.

Glavni simbol ovog praznika bila je Štafeta mladosti. Nošena je oko mesec i po dana kroz čitavu teritoriju Jugoslavije. 25. maja predavana Titu na veličanstvenom sletu, koji je organizovan na stadionu JNA.

 

Istorijat

Štafeta mladosti je uvedena 1945. godine, na predlog omladine Kragujevca, kao „Titova štafeta“. U prvoj Titovoj štafeti, učestvovalo je 12500 omladinaca. Pretrčavši trasu dugu 9000 kilometara, Titu predali prvih devet štafetnih palica i Plavu knjigu sa 15000 potpisa omladine Šumadije. Te prve štafete predate su mu u Zagrebu, dok je narednih godina, sve do 1956. Tito lično primao poslednje nosioce štafete pred Belim dvorom u Beogradu, čemu je prethodio svečani doček na Trgu Republike.

Godine 1957, na Titovu inicijativu, ovaj događaj proglašen je za „Dan mladosti“. Do Titove smrti, 1980. godine, štafeta se dodeljivala lično njemu na stadionu „JNA“ u Beogradu. Štafeta mladosti 1980. godine, koja se u susret osamdeset i osmom Titovom rođendanu, na dan njegove smrti 4. maja zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar predsednika u Skupštini SFRJ.

Štafeta mladosti nastavlja svoj život i posle smrti Josipa Broza i postaje simbol ljubavi i odanosti njegovom delu. Sa zakletvom Jugoslovena da će i ubuduće biti čvrsti i nepokolebljivi na Titovom putu, predaje se ispod portreta Josipa Broza, predsedniku Saveza socijalitičke omladine Jugoslavije.

1987. godine, u Jugoslaviji je izbio skandal kada je u Sloveniji objavljeno idejno rešenje ljubljanskog dizajnerskog ateljea „Novi kolektivizam“, u stvari je bio prepravljeni nemački nacistički plakat, kopija dela „Treći rajh“ Riharda Klajna. Čak i rešenje koje je na kraju usvojeno, razlikovalo se od prethodnih štafeta. Urađena je od pleksiglasa, sa osam kapi krvi koje, gledano iz današnje perspektive, mogu nagoveštavati početak prolivanja krvi na ovim prostorima.

Te 1987. godine, poslednji put je na beogradskom stadionu održana priredba povodom Dana mladosti. Dana 26. januara 1988. godine SSOJ je ukinuo priredbu sleta, koja je bila veoma popularna.

 

Zahvalnica

Hvala našim gostima i slavljeniku na tako lepom i nezaboravnom iskustvu!
Naravno hvala timu Lopin Dekora koji se pobrinuo i za one najsitnije detalje koje je svojim oštrijim okom zabeležila amg_photograpy SJAJNI STE! 💙💬

Ako vam se svideo post dajte mu ocenu 🙂

Kliknite na zvezdicu da ocenite!

Prosecna ocena 5 / 5. Broj ocena: 1

Nema jos uvek ocene. Budite prvi da ocenite post!